Slovákov láka kúpa nehnuteľností v zahraničí. Na čo si treba dať pozor?

Slovákov láka kúpa nehnuteľností v zahraničí. Na čo si treba dať pozor?

V súčasnosti mnohých láka investovanie do kúpy nehnuteľnosti nielen na Slovensku, ale populárnou alternatívou sa stávajú zahraničné nehnuteľnosti. Apartmán či dom pri mori je obľúbeným spôsobom, ako spojiť príjemné s užitočným. Úspory investované do nehnuteľnosti sa nestratia a ani o ne majiteľ nepríde pre vysokú infláciu. Taktiež to mnohí berú ako možnosť mať ubytovanie zdarma vo svojej obľúbenej dovolenkovej destinácii a ešte k tomu aj čosi zarobiť vďaka prenájmu počas dovolenkovej sezóny. Hoci to znie ako dokonalý plán, môžu sa objaviť aj určité riziká.

Ceny nehnuteľností na Slovensku za posledné obdobie výrazne narástli a hoci sa rast cien viac menej stabilizoval koncom roka, prišli vysoké úroky na hypotékach a tým pádom nákup nehnuteľností lacnejší nie je. Slováci však aj napriek tomu majú stále záujem o investovanie do nehnuteľností a dokonca sa zvýšil záujem o investovanie do nehnuteľností v zahraničí.

Investovanie do nehnuteľností v zahraničí využívajú najmä ľudia, ktorí majú dostatok vlastných financií. Ak sa však rozhodnete ísť do takejto kúpy, treba byť opatrní a ponuku si veľmi dôsledne preveriť, aby ste sa nestali obeťou podvodu, prípadne nezaplatili viac, ako je potrebné. Problém môže nastať v prípade, že maklér, ktorý nehnuteľnosť predáva, nepozná všetky legislatívne aspekty danej krajiny či spôsob fungovania katastra nehnuteľností a ide mu primárne o predaj. Pokiaľ sú s nehnuteľnosťou nejaké problémy, po predaji ich musí riešiť nový majiteľ. Ak je teda nehnuteľnosť zadlžená, prípadne sú tam nejasnosti ohľadne platieb za energie, treba sa o týchto skutočnostiach informovať pred samotnou kúpou, inak sa investícia môže vyšplhať na oveľa vyššiu sumu.

Najčastejšie chyby pri kúpe zahraničnej nehnuteľnosti vychádzajú z nesprávnej zmluvnej dokumentácie. Všetky zmluvy o prevode vlastníctva a postupy sa riadia zákonmi krajiny, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza a preto treba klásť dôraz na správnosť všetkých zmlúv ešte pred samotným podpisom. Dodatočné zmeny sa totižto robia veľmi ťažko, nakoľko je potrebné mať vôľu a písomný súhlas všetkých zmluvných strán.

Problémy však môžu robiť aj platby za energie, nakoľko kým u nás neplatičov po niekoľkých výzvach odpoja od dodávok energie, vody či plynu, inde to tak byť nemusí. Nehnuteľnosti v niektorých krajinách pri neplatení za energie nie sú odpojené a len im rastie dlh za nedoplatky. Pred podpisom zmluvy je tak dôležité, aby ste mali dôkaz o tom, že nehnuteľnosť nemá žiadne nedoplatky na energiách, aby ste sa vyhli nepríjemnému prekvapeniu. Taktiež je dôležité preveriť, či sa na nehnuteľnosť nevzťahujú bremená. Netreba zabúdať na to, že v prípade, ak sa rozhodnete nehnuteľnosť v zahraničí využívať na prenájom, pravdepodobne budete musieť platiť dane, odvody, poplatky za odvoz smetí či iné lokálne poplatky v závislosti od krajiny a lokality. Ďalší problém môže byť napríklad geopolitická situácia a jej vývoj či jazyková bariéra. V neposlednom rade treba počítať s nákladmi na správu nehnuteľnosti v zahraničí, keďže v čase, kedy sa prenajíma, budete pravdepodobne potrebovať správcu, ktorý by zastrešil všetky úkony týkajúce sa administratívy a starostlivosti o nehnuteľnosť.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov